Terug

Recensies

Een tijdloos verhaal van onaangepastheid: W.F. Hermans, Nooit meer slapen

Ik tip W.F. Hermans’ Nooit meer slapen omdat het een tijdloos verhaal is van onaangepast zijn. Vooral ook omdat ik er ontzettend bij moet lachen iedere keer als ik het lees. Als ik aan Nooit meer slapen denk, denk ik aan muggenbulten, modder, en altijd gelijk hebben.


Tim de Wit biedt de analyse bij de anekdotes in Wankel koninkrijk

Net als veel andere Nederlanders volg ik het nieuws in Groot-Brittannië al heel lang, maar de afgelopen jaren voelt dat aan als een reeks van het ene na het andere idiote verhaal. Het gerommel rond Brexit, Boris Johnson, het koningshuis – onvoorstelbaar. Ik vergeet dan dat stapje terug te zetten: Wa…

Verplicht licht in sombere tijden

De meeste mensen deugen: de titel van Rutger Bregmans boek klinkt naïef, ongegrond optimistisch. Maar ik las het als een pleidooi voor nieuwsgierigheid en een kritische blik. Klopt het wel wat ik voorgeschoteld krijg? Die omkering van het perspectief is belangrijk. En als je zijn boek, zoals ik dat …

De wording van een inspirerende vrouw

Becoming valt eigenlijk in twee stukken uiteen, nee drie: becoming me, becoming us en becoming more. Die eerste twee stukken gaan over de periode vóórdat Michelle Obama presidentsvrouw werd. Dat derde verhaal kennen we wel, daar waren we bij. Voor mij is dat eerste stuk interessanter. Je ziet hoe ee…

Vijftig boeken: The Poisonwood Bible (1998)

Voor het jaar 1998 selecteerden we Barbara Kingsolvers The Poisonwood Bible, een ambitieuze roman over een Amerikaanse zendeling die in 1959 met vrouw en vier dochters naar Belgisch Kongo afreist. Een van de favorieten van bestelafdelingcollega Christine de Jong, dit is haar aanbeveling.

'If God …

Vijftig boeken: The Lost Language of Cranes (1986)

Voor het jaar 1986 selecteerden we de coming out-roman The Lost Language of Cranes van David Leavitt. De 25-jarige gay met een Greta Garbo-stem heeft moeite om zijn ouders over zijn geaardheid te vertellen. Hij blijkt niet de enige te zijn die in een kast zit. Homofobie, zelfacceptatie: dertig jaar …

Vijftig boeken: Midnight in the Garden of Good and Evil (1994)

Voor het jaar 1994 selecteerden we Midnight in the Garden of Good and Evil van John Berendt. Geen ander boek heeft zo lang (216 weken) op de New York Times-bestsellerlijst gestaan als dit. Meer faction dan fiction. In Savannah, Georgia schiet de rijkste man van het dorp een jonge mannelijke prostitu…

Overspel en moord in suburbia

Romans van A.M. Homes hebben vaak iets ongemakkelijks en donkers. Zo is in The End of Alice de verteller een veroordeelde pedoseksueel en begint The Music for Torching met een scène waarin een echtpaar hun huis laat afbranden en zelf doodleuk wegrijdt. Absurdistische dialogen en het hoge tempo waari…

Ironie is verslavend

Twintig jaar na het verschijnen van het eerste boek van Edward St Aubyn over Patrick Melrose, is er nu Eindelijk (At Last, vertaald door Nicolette Hoekmeijer), het vijfde en laatste deel uit deze cyclus. Deze begint met Laat maar waarin Patrick een vijfjarig jongetje is, dat met zijn gewelddadige va…

Een vreselijk etentje, sprankelend verbeeld

In There but for the (Als niet dan zou in de vertaling van Irving Pardoen en Meindert Burger), de nieuwe roman van Ali Smith verdwijnt tijdens een etentje een van de gasten, Miles Garth, tussen het hoofdgerecht en het nagerecht naar boven, sluit zich op in de logeerkamer en komt daar niet meer uit. …

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum